SDR per a principiants

SDR

Els últims anys hem vist com han proliferat un munt de receptors SDR (Receptor Definit per Software). Un dels que m’han cridat més l’atenció pel seu baixíssim cost és l’RTL2832. De fet es tracta d’un receptor de TDT per al port USB d’un ordinador al qual se’l fa funcionar a través d’un driver desenvolupat per que pugui servir com a receptor de ràdio. Són receptors que cubreixen les bandes d’UHF entre 60 i 1700 MHz, tot i que hi ha models que van més enllà.

Aquests artilugis tenen dues parts. El chip RTL2832U de Realtek, que és el que s’encarrega de modular el senyal d’RF en dues senyals I i Q que el software necessita per transformar-ho en àudio; i el sintonitzador que pot canviar d’un model a l’altre i és el que definirà el marge de frequències. El desenvolupament de l’us d’aquests SDR es va iniciar a partir d’una wiki anomenada OsmoconSDR (http://sdr.osmocom.org/trac/).

A part del baix cost, l’RTL2832 és atractiu pel seu ample de banda que pot arribar als 3 MHz si l’ordinador és prou potent. Cal recordar que un receptor SDR depèn en gran mesura de l’ordinador i del software que el fa funcionar. Ara, la mateixa sezillesa que el fa atractiu evidencia les seves limitacions. Aquest SDR no té cap mena de filtratge a l’entrada de l’antena i és molt sensible a les intermodulacions. Per tant ja podem explicar les dues maneres de fer-ho servir:

  • Com a receptor, connectat directament a una antena i prou.
  • Fent servir un conversor de frequència que ens permeti gaudir de l’HF.
  • Intercalant entre l’antena i l’SDR uns filtres passsabanda per a millorar la selectivitat.
  • Connectant-lo a la sortida d’IF que tenen alguns receptors i transceptors. En aquest cas s’ha de sintonitzar amb l’SDR la frequència de la IF i amb el VFO del receptor o transceptor sintonitzarem el que volem escoltar.

Les possibilitats són molt interessants i el que a mi em fascina més és que l’SDR permet “veure” a la pantalla el que sentim, podem està sentint una estació mentre veiem l’espectre de tota la banda. Evidentment no hem d’oblidar les enormes possibilitats que els software ofereixen en quant al tractament del senyal, com ara la selectivitat i la reducció del soroll.

Així, si us decidiu, us simplifico a continuació les passes per adinsar-vos al món de l’SDR amb pocs diners i molta experimentació.

  1. Primer heu de triar el vostre SDR. Aquí trobareu una llista actualitzada dels models que hi ha al mercat: http://sdr.osmocom.org/trac/wiki/rtl-sdr, fixeu-vos en les frequències que cobreix el sintonitzador. També us heu de fixar en el tipus de connector que fa servir per a preveure els adaptadors que us caldran.
  2. No feu servir els driver que vénen amb el producte, haureu de fer l’intal·lació del driver amb el programa Zadig.
    1. Baixar i instal·lar “7zip”, un descompressor que us caldrà tenir. http://sourceforge.net/projects/sevenzip/?source=recommended
    2. Baixar l’última versió de “Zadig”. Vigileu la versió de windows. http://sourceforge.net/projects/libwdi/files/zadig/
    3. Executar Zadig i trieu “bulk-in, interface (interface0) device” o “RTL2832” d’entre la llista de dispositius del menu desplegable i cliqueu a sobre de “Install driver”
  3. D’entre els diferents programes que hi ha, l’HDSDR és el més fàcil d’instal·lar: http://www.hdsdr.de/
  4. Ara cal copiar un arxiu anomenat “ExtIO_RTL.dll” a la carpeta on s’ha instal·lat l’HDSDR. Aquest arxiu el podeu descarregar aquí: https://github.com/josemariaaraujo/ExtIO_RTL/raw/master/Release/ExtIO_RTL.dll
  5. Ara podeu ja inicia HDSDR. A l’inici heu de triar “ExtIO_RTL.dll” a la finestra de diàleg que s’obre.
  6. Ara ja podeu començar a gaudir i experimentar l’SDR.

Aquesta és una manera senzilla de començar, a partir d’aquí només que feu servir el cercador podreu trobar molta més informació per seguir investigant.

Salut i Bona Ràdio

Deixa un comentari